Oftalmologija

Oftalmološka klinika Sfera, sa Spec. dr med. Sabina Fijuljanin-Sadiković na čelu, bavi se vrhunskom dijagnostikom, lečenjem i terapijom očnih bolesti i stanja, kao i hirurgijom prednjeg segmenta oka. Više od 18 godina posvećena zdravlju vaših očiju, dr Fijuljanin, vaš oftalmolog, Novi Sad čini mestom u kojem se lepše i zdravije vidi.

Nalazimo se na Grbavici u Novom Sadu, u Ulici Miše Dimitrijevića 28. S obzirom na to da se u sklopu Očnog  centra Sfera, pod jednim krovom nalaze oftalmološka ordinacija, ordinacija estetske medicine i optika Novi Sad ne mora da brine. Kod nas na jednom mestu možete pronaći baš sve za vaše oči!

U okviru našeg centra možete obaviti sve vrste pregleda i usluga iz oblasti oftalmologije i estetske medicine. Kod nas ćete dobiti i odgovore na sva vaša pitanja!

Zašto oftalmolog Sabina Fijuljanin i Sfera Novi Sad?

Osnivač i vlasnik Očnog centra Sfera je Spec. dr med. Sabina Fijuljanin-Sadiković. Svojom stručnošću i posvećenošću zadobila je poverenje hiljada Novosađana, a svojom ambicijom i vizijom napravila je očni centar U Novom Sadu koji nudi kompletnu dijagnostiku, lečenje i široku ponudu oftalmoloških proizvoda.

Ko je dr Sabina Sabina Fijuljanin-Sadiković?

Dr Fijuljanin je oftalmolog, koja je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 2003. godine, a Državni ispit položila u Beogradu 2004. Nakon obaveznog lekarskog staža, 2004. upisuje specijalizaciju iz oftalmologije. Specijalizirala je oftalmologiju u Novom Sadu 2008. godine.

Tokom kontinuirane lekarske karijere, radila je na mestu načelnika oftalmološkog odeljenja u VMC-u Novi Sad, a potom u Očnoj klinici Svjetlost u Novom Sadu na poziciji medicinskog direktora, baveći se najviše refraktivnom hirurgijom.

Edukaciju iz refraktivne hirurgije prolazi u Očnoj klinici Svjetlost u Zagrebu pod vođstvom prof. Nikice Gabrića. Uporedo sa oftalmološkim radom i napredovanjem, upisuje, pohađa i završava edukacije iz oblasti estetske medicine u zemlji i inostranstvu. Učesnica je brojnih stranih i domaćih kongresa, seminara i edukacija iz oblasti oftalmologije i estetske medicine. Autor i koautor je više stručnih radova, član Srpskog lekarskog sruštva, Udruženja oftalmologa Srbije, Udruženja Sesiam.

Zašto Očna klinika Sfera Novi Sad?

Nakon vrlo prijatnog i modernog ambijenta, iznenadiće vas vrhunska oprema koju posedujemo. A onda ćete biti oduševljeni temeljnim i stručnim lekarskim pregledom.

Da osim o vašem zdravlju vodimo računa i o vašoj lepoti, uverićete se u Sfera ordinaciji za estetsku medicinu, gde vas očekuje sertifikovani lekar i najkvalitetniji zvanično odobreni preparati iz ove oblasti.

A u našoj optici ćete, dok pijete omiljeno piće, od ljubaznog i edukovanog osoblja saznati koje naočare vam najviše odgovaraju i na koja dioptrijska stakla i sočiva treba da obratite pažnju. U zavisnosti od lekarskog nalaza i recepta, dobićete ono što je najbolja opcija za vaše želje i potrebe.

Naravno, cene su vrlo bitne, zbog toga smo pripremili veoma širok spektar proizvoda najpoznatijih i najkvalitetnijih brendova, za svačiji ukus i džep. Uverićete se i da je ponuda dioptrijskih i sunčanih naočara, dioptrijskih i kontaktnih sočiva vrlo pažljivo odabrana za Vas.

Očna kuća kojoj pacijenti veruju

Snažno verujemo da je najbolja poslovna politika kvalitet, o čemu svedoče hiljade zadovoljnih pacijenata koji su nam ukazali dragoceno poverenje. Oftalmolog u Novom Sadu cene (link ka cenovniku) Posedujemo najsavremeniju opremu, posvećeni smo stalnoj edukaciji i usavršavanju. Pratimo nove trendove u lečenju i potpuno smo posvećeni pacijentu. Iza nas je 18 godina kontinuiranog lekarskog iskustva i više hiljada zadovoljnih pacijenata. Ljubav prema poslu, neprestana edukacija i kontinuirano usavršavanje, savremena oprema, uz individualni pristup i potpunu posvećenost pacijentima – rezultiralo je vrhunskom uslugom i ponudom u svakom segmentu našeg poslovanja. Vrste očnih pregleda i lečenje u Oftalmološkoj ordinaciji Sfera Bitno je reći da je oftalmološki pregled bezbolan. Važno je da ga obavlja iskusan i stručan oftalmolog, uz pomoć najsavremenije opreme. U našoj ordinaciji je moguće zakazati sve vrste očnih pregleda, a to su:

Opšti oftalmološki pregled

Opšti oftalmološki pregled obuhvata ispitivanje oštrine vida sa i bez korekcionih stakala, pravilan položaj i motilitet bulbusa, pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu (kapci, konjunktiva, rožnjača, sočivo, prednja očna komora), širenje zenica i pregled zadnjeg segmenta oka (očni živac, žuta mrlja, krvni sudovi). Opšti oftalmološki pregled obuhvata i merenje očnog pritiska kao i propisivanje naočara  ili kontaktnih sočiva. U slučaju da se na pregledu otkrije ili posumnja na neko oftalmološko oboljenje ili promenu, rade se dalja dijagnostika i lečenje. Nakon pregleda, zbog širenja zenica vid može biti malo mutniji, ali ova blaga neugodnost prolazi već nakon par sati.

Očni pregledi za decu

Bilo da je ispred školske table, ispred monitora ili na treningu, Vaše dete mora imati dobar vid! Važnost prvog pregleda u što ranijem uzrastu je izuzetno značajno radi prevencije slabovidosti i pravilnog razvoja dece. Preporuka je da prvi oftalmološki pregled  treba uraditi između 3. i 4. godine života, naravno, po potrebi i ranije. Naš očni lekar će utvrditi koliko Vaše dete vidi, da li su svi delovi oka zdravi, da li su potrebni korekcija ili terapija. U našoj oftalmološkoj ordinaciji, preglede obavljamo u opuštenoj i prijatnoj atmosferi za decu, kroz igru, sa prilagođenim aparatima i uređajima u zavisnosti od uzrasta deteta.

Određivanje dioptrije

Vrši se korišćenjem najsavremenijih oftalmoloških aparata, korekcionim staklima sa ili bez širenja zenica (kod dece je širenje zenica neophodno). Nakon toga u našoj optici možete izabrati naočare najpoznatijih svetskih top brendova, korekciona stakla najkvalitetnijih svetskih proizvođača, kao i kontaktna sočiva.   Naravno, cena je jako bitna. Stoga je Sfera pripremila veoma široku lepezu proizvoda, koja obuhvata i proizvode kvalitetnih, a povoljnih proizvođača, u najboljem odnosu cene i kvaliteta, za svačiji ukus i džep!

Pregled za kontaktna sočiva

Pregled za kontaktna sočiva obuhvata određivanje dioptrije, pregled prednjeg segmenta oka, merenje suznog filma, fitovanje sočiva i obuku za sočiva.

Sistematski pregledi

Očna kuća Sfera Medika vrši i sistematske preglede većih grupa klijenata prilagođeno vašim potrebama i mogućnostima.   Pored pregleda, Sfera omogućava i lečenje bolesti oka:

Hirurške intervencije na prednjem segmentu oka

Bilo da se radi o kapcima, konjunktivi ili rožnjači, male hirurške intervencije nekada rešavaju velike probleme. Uz individualni pristup svakom pacijentu ponaosob, Oftalmološka klinika Sfera pruža najprecizniju dijagnostiku, terapiju i lečenje, i za Vas uvek nalazi optimalno rešenje!

Otkrivanje i lečenje glaukoma

Glaukom oka ili „tihi kradljivac vida“, je podmukla bolest i jedan od vodećih uzroka slepila, te je njegovo rano otkrivanje vrlo bitno. Glaukom je oblik neuropatije, odnosno oštećenja očnog živca, najčešće uzrokovanog povećanim očnim pritiskom, koji na kraju dovodi do oštećenja očnog živca, pa čak i slepila. Jedan je od najčeščih uzroka slepila u svetu.   Nekoliko stvari karakteriše glaukom:
 • povećani intraokularni (očni) pritisak
 • oštećenja u vidnom polju pacijenta
 • oštećenje živca, samim tim i gubitak vida
Poseban problem kod glaukoma je to što ne daje nikakve simptome i najčešće se otkriva sasvim slučajno, na rutinskom oftalmološkom pregledu. Glaukom je jedan od  najboljih primera zašto je rutinski oftalmološki pregled jako važan, baš kad ljudi nemaju nikakve simptome.  Glaukom koji se ne leči dovodi do atrofije očnog živca i gubitka vida!

Otkrivanje udruženih bolesti

Nije retko da oftalmolog, kroz redovan očni pregled, prvi otkrije bolesti nekih drugih organa. Mnoge bolesti (dijabetes, hipertenzija, multipla skleroza, artritis, Sjogrenova bolest, tumorski procesi bolesti endokrinog sistema i mnoge druge) – se otkriju upravo na oftalmološkom pregledu. Zato je kod ovih bolesti važna saradnja više lekara, različitih specijalizacija.   Sfera je oftalmološka klinika u Novom Sadu koja  obavlja preglede na zahtev i kao dodatnu dijagnostiku i praćenje drugih specijalista, s ciljem lečenja pacijenta.

Najčešće očne bolesti: Simptomi, otkrivanje i lečenje

Neke bolesti oka su nasledne i obično se otkrivaju vrlo rano, još u majčinom stomaku ili ranom detinjstvu. Druge bolesti su stečene, najčešće nezdravim načinom života, ishranom, a vrlo često su i posledica drugih, metaboličkih bolesti ili bolesti drugih organa. Zbog toga je preventivni oftalmološki pregled od presudnog značaja za otkrivanje očnih bolesti, jer se ranim otkrivanjem napredak bolesti može usporiti, zaustaviti, pa i potpuno izlečiti. Evo liste najčešćih očnih bolesti i njihovih karakteristika:

Katarakta  – lako se leči

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku i ona je jedna od vodećih uzroka slepila kod stanovništva. Najčešće napreduje postepeno i bezbolno. Postoji nekoliko vrsta katarakti:
 • senilna katarakta – nastaje starenjem organizma
 • kongenitalna katarakta (urođena katarakta) -najčešće je udružena i sa drugim anomalijama na oku
 • traumatska katarakta – javlja se nakon određene povrede
 • sekundarna katarakta – nastaje kao rezultat nekih drugih bolesti
 • katarakta koja se javlja kod upotrebe određenih vrsta lekova koji dovode do zamućenja sočiva
Simptome katarakte, naročito u početku, osobe teško prepoznaju zato što nastupa postepeno i bezbolno. Najčešći simtomi katarakte su:
 • smanjenje oštrine vida
 • zablještanje od svetla
 • rasipanje svetla oko izvora svetala
 • zamagljen, nejasan vid
 • naročito otežan vid noću i pri slabom osvetljenju
 • boje nisu više tako jasne i intenzivne
 • česta promena dioptrije na naočarima kada katarakta napreduje
Lečenje katarakte je isključivo operativno. Kada katarakta nastane i krene da napreduje ne može da se spreči lekovima niti bilo kakvim procedurama. Nekada se smatralo da katarakta treba sazri, da sočivo bude što više zamućeno, ali je danas drugačije – kataraktu treba operisati što pre, čim počne da ometa normalno funkcionisanje ljudi! Operacija je rutinska, vrlo kratka, izvodi se u lokalnoj anesteziji, ultrazvučnim fako aparatima. Vrši se na način da se naše prirodno, zamućeno sočivo izvadi i zameni veštačkim, intraokularnim prozirnim sočivom. Postoji veoma veliki broj vrsta sočiva koja se implementiraju u oko, u zavisnosti od toga šta želimo. Uz operaciju katarakte dobro je i skinuti dioptriju, ako je postojala pre toga. Oporavak podrazumeva ukapavanje kapi oko mesec dana. Reč je o vrlo uspešnoj i rutinskoj operaciji.

Glaukom – „tihi ubica vida“

Glaukom je oblik neuropatije, odnosno oštećenja očnog živca, najčešće uzrokovanog povećanim očnim pritiskom, koji na kraju dovodi do oštećenja očnog živca, pa čak i slepila. Jedan je od najčeščih uzroka slepila u svetu. Nekoliko stvari karakteriše glaukom:
 • povećani intraokularni (očni) pritisak
 • oštećenja u vidnom polju pacijenta
 • oštećenje živca, samim tim i gubitak vida
Poseban problem kod glaukoma,  je to što ne daje nikakve simptome i najčešće se otkriva sasvim slučajno (baš kad ljudi nemaju nikakve simptome) – na rutinskom oftalmološkom pregledu! Zato ga i zovemo podmuklom bolešću. Glaukom je jedan od  najboljih primera zašto je redovan oftalmološki pregled jako bitan. Postoji nekoliko tipova glaukoma (nekoliko vrsta primarnog glaukoma):
 • glaukom otvorenog ugla
 • glaukom zatvorenog ugla
 • sekundarni glaukom
 • glaukom bez pritiska (možete imati normalan očni pritisak, a imati glaukom)
Ovaj „tihi ubica vida“ uglavnom ne daje simptome i postepeno i podmuklo uništava vid, osim kod glaukoma zatvorenog ugla kada može davati veoma ozbiljne simptome (bolovi celog oka, glave) i otkriva se vrlo dramatično za pacijenta. Ako očni lekar posumnja na glaukom, postoji niz pretraga koje se obavljaju da bi se donela odluka o tome da li pacijent ima glaukom ili ne. Ovo dijagnostikovanje nije uvek jednostavno i mora imati više pozitivnih elemenata da bi se donela odluka. Glaukom je neizlečiva, hronična bolest. Kada neko ima glaukom, leči ga celog života. Neke od pretraga za otkrivanje glaukoma su:
 • merenje očnog pritiska – što može biti i više puta dnevno (dnevna kriva)
 • pregled očnog živca, OCT (optička koherentna tomografija) – izuzetno dobra metoda za otkrivanje glaukoma
 • kompjuterizovano vidno polje – kada gledamo da li ima promena u vidnom polju
 • gonioskopski pregled komornog ugla – kada gledamo stanje otvorenosti komornog ugla
Lečenje glaukoma se sprovodi na različite načine. Najčešće je to medikamenozno lečenje kapima, koje dajemo pacijentima da bi se spustio (snizio) očni pritisak. U nekim slučajevima se radi intervencija laserom. Ako nijedna od ovih vrsta lečenja ne pomaže onda se radi hirurška intervencija.

Slabovidost ili stabizam – važno ga je otkriti još u detinjstvu

Slabovidost predstavlja smanjenu oštrinu vida na određenom oku. Ova bolest nastaje po mehanizmu da oko koje skreće (da bi izbegao duplu sliku mozak to oko manje koristi) – ne razvije vid u potrebnoj meri. Strabizam je bolest koja se leči dugo i ne uvek uspešno, te je ovde jako važna saradnja i lekara i pacijenta, kao i učestvovanje roditelja u samom procesu lečenja. Leči se na nekoliko načina, a najbitnije je da se što pre otkrije i krene sa lečenjem kako bi se otklonio uzrok strabizma. Ako postoji neka refraktivna anomalija (ako je dete dalekovido, kratkovido ili ima astigmatizam) bitno je da se prvo iskoriguje da oba oka jasno vide, a da se onda krene u lečenje strabizma (zatvaranjem slabog oka, naočarama sa prizmama ili hirurškom metodom ili svim metodama zajedno).

Oboljenja rožnjače – spas je precizna dijagnoza i pažljivo lečenje

Rožnjača je spoljašnji, centralni, prozirni deo oka. Ona je izuzetno važan deo oka. Ta prozirnost je veoma bitna jer je njena glavna uloga da propušta svetlost, Sunčeve zrake u unutrašnjost oka. Sastoji se od nekoliko slojeva ćelija i jedino je tkivo u organizmu čoveka koje nema krvne sudove, pa se ishranjuje od okolnih tkiva (od konjuktive i beonjače). Poseduje veoma veliki broj nervnih završetaka, te je vrlo osetljiva. Dokaz tome je bol koji osetimo kad nam nešto upadne u oko. Postoje brojna stanja i oboljenja rožnjače koja dovode do određenih simptoma i kliničke slike, kao i smanjenja njene prozirnosti i zamućenja. Kada dođe do zamućenja rožnjače – oko gubi vid, te je izuzetno značajno da rožnjača bude zdrava i prozirna. Oboljenja koja dovode do smanjenja prozirnosti rožnjače su brojna: bakterijska, virusna, mehanička. Tako da, ako dođe do potpunog zamućenja rožnjače, jedina stvar koja preostaje je transplantacija rožnjače. U oftalmologiji je veoma bitno da se oboljenja rožnjače vrlo pažljivo leče, da ne bi ostavile posledice (zamućenja na rožnjači).

Keratokonus oka – neizlečiva, ali usporiva bolest

Keratonus oka je bolest rožnjače, gde dolazi do tanjenja rožnjače i njene deformacije. Ovo je vrlo negativno po vid pacijenta jer rožnjača predstavlja prozirni deo oka koji daje stabilnost oku, a njen pravilan oblik je jako bitan da bi da bi čovek dobro video. Rožnjača postaje kupastog (trouglastog) oblika gde dolazi do određene refrakcionalne anomalije, a pacijenti imaju veoma mutan vid. Obično se javlja u kasnom pubertetu, može se javiti i u 30-im godinama. Napreduje sporo i češće se javlja u određenim porodicama, tako da se može reći da se nasleđuje. Simptomi keratokonusa oka su:
 • slabiji vid na daljinu
 • gubitak oštrine vida
 • osetljivost na svetlo i oštećen noćni vid
 • može se javiti bol u oku, osećaj kao da imate strano telo u oku
 • crvenilo očiju
Dijagnoza se postavlja na oftalmološkom pregledu uz korišćenje određenih testova, merenje refrakcije oka, keratometrijuma, topografije oka itd. Lečenje keratokonusa je, nažalost skoro pa nemoguće. Uglavnom se ide na zaustavljanje progresije ove bolesti. Prvo se pacijentu daju naočare da bi imao što jasniji vid, kasnije kontaktna sočiva. U određenim slučajevima se pribegava Cross Linking metodi. To je zahvat učvršćivanja kolagena rožnjače. U nekim slučajevima, ako je keratokonus u veoma uznapredovalom stadijumu, može doći i do operacije (transplantacije) rožnjače.

Hipermetropija ili dalekovidost – uspešno lečenje, ali važno je rano otkrivanje

Dalekovidost je refraktivna anomalija gde pacijenti imaju nejasan vid na blizinu, dok je vid na daljinu relativno očuvan. Osnovni uzrok javljanja ove anomalije je u nepravilnom prelamanju zraka. Tako se zraci ne sustižu u žutoj mrlji (gde bi trebalo da bude centar jasnog vida) nego iza nje. Može se javiti u svakom životnom dobu. Simptomi dalekovidosti: Najčešći simptomi koje pacijenti primete (ako je hipermetropija slabijeg stepena) jesu glavobolje. Ovo se dešava kod pacijenata koji akomodacijom tu refraktivnu grešku ponište, ali zato uđu u glavobolju. Tu su naravno prisutni: nejasan vid na blizinu, kao i na daljinu, dvostruke slike predmeta u blizini, skretanje oka ka unutra, zamor očiju. Leči se vrlo lako, tako što se dijagnostikuje refrakcionalna anomalija, najčešće se šire zenice kada se u potpunosti otkrije hipermetropija. Širenje zenica je naročito važno pri određivanju dioptrije kod dece. Daju se naočare ili kontaktna sočiva i nakon toga pacijent ima jasan vid.

Pterigijum – benigni, estetski problem, koji može ometati vid

Pterigijum predstavlja izraslinu konjuktive. Dolazi do abnormalnog rasta konjuktive, gde konjuktiva prelazi prema rožnjači. Pterigijum je benigna lezija koja vremenom može da napreduje, a u početku može da predstavlja samo estetski problem. Neki je nazivaju “siva skrama na površini oka“, a ako vremenom preraste preko rožnjače (koja treba da bude i ostane prozirna) – onda može i da ometa vid i tako prestane biti samo estetski problem. Njen uzrok nije u potpunosti razjašnjen, a smatra se da češće nastaje kod osoba koje žive u toplijim krajevima, gde izloženost suncu može biti jedan od uzroka ove lezije konjuktive. Može da bude prisutna i kod osoba koje imaju suvo oko, kao i kod osoba koje žive ili rade u uslovima povećane količine prašine ili nekog iritanta. Može da bude nasledna (u nekim porodicama se češće javlja). Benigna je i potpuno bezazlena, može godinama da stoji na oku i ne pravi nikakve probleme, nekad može da izaziva crvenila i iritacije. Leči se hirurški, pogotovo kada krene da prerasta preko rožnjače i da ometa vid pacijenta.

Senilna degeneracija makule (žute mrlje) – bolest trećeg doba, bez potpunog izlečenja

Senilna degeneracija makule je bolest oka koja se najčešće javlja u zrelijem životnom dobu (nakon 50-e, 60-e godine života). Dolazi do oboljenja makule odnosno žute mrlje, koja predstavlja centar jasnog vida i nalazi se nazad na mržnjači (retini). U žutoj mrlji se nalazi najveća količina čepića i štapiča, te je ona najbitniji deo oka. Degenerativne promene mogu da krenu postepeno i da traju godinama, a ova bolest može biti nasledna. Među najčešćim simptomima koje pacijenti osećaju javljaju se:
 • smetnje centralnog vida (nejasna centralna slika), koje se uglavnom primete kao problemi pri čitanju
 • otežan vid centralnog dela vidnog polja, odnosno „ne videti dobro“ predmet koji se posmatra, dok periferni vid ostaje očuvan
Senilna degeneracija žute mrlje se uglavnom javlja u 2 oblika: u suvoj i vlažnoj formi. Lečenje nije lako, ide se na to da se uspori napredovanje bolesti, ali se izlečenje ne može postići. Lečenje može biti medikamentozno gde dajemo određene lekove kako bismo smanjili napredovanje bolesti, intravaskularno (ubrizgavanjem određenih injekcija) i može biti hirurško.

Ablacija retine  – hitno stanje, lečenje isključivo operativno

Ablacije retine jedno je od najozbiljnijih, hitnih stanja u oftalmologiji, gde dolazi do odvajanja (odlubljivanja) mrežnjače od zadnjeg dela oka. Posledica toga je najčešće trajni gubitak vida. Mrežnjača (retina) je ovojnica (membrana), a smeštena je u zadnjem delu oka. U njoj se nalaze najbitniji delovi oka, koji su zaduženi za prenos nervnih impulsa, kako bi oko moglo da formira sliku (nervni završeci, čepići i štapići). Uzroci ablacije retine mogu biti različiti:
 • trauma (povreda) oka
 • visoka miopija
 • operacija na oku ili bolesti, kao što je dijabetička retinopatija, gde dolazi do formiranja novih krvnih sudova iza mrežnjače što dovodi do njenog odlubljivanja
Simptomi
 • pojava mušica
 • pojava nepomične „zavese“ u određenom delu vidnog polja
 • pojava bljeskova (svetlećih oblika)
Ablacija je najčešće bezbolna, simptomi mogu nastati postepeno ili naglo, ali uglavnom bezbolno. To je hitno stanje gde se morate javiti oftalmologu, a lečenje je isključivo operativno.

Strabizam – ranim otkrivanjem do sprečavanja slabovidosti

Strabizam predstavlja poremećaj položaja očiju, tj. nemogućnost da oba oka u isto vreme fiksiraju određeni predmet koji posmatramo. To znači da jedno oko gleda u predmet koji posmatramo, dok drugo oko skreće. To skretanje može biti ka spolja, ka unutra, ka gore ili dole. Uzroci strabizma su brojni, najčešće su to nekorigovane refraktivne anomalije (dioptrija koja nije korigovana, što dovodi do slabljenja vida na određenom oku), mogu biti bolesti očiju (kongenitalna katarakta, poremećaji u građi oka).  S obzirom da se strabizam najčešće javlja u ranom detinstvu – kod starijih osoba uzroci mogu biti određene neurološke bolesti, tumori itd. Češće se javlja u određenim porodicama, pa se može reći da se do određene mere i nasleđuje. Strabizam može biti:
 • kongenitalni (urođeni)
 • stečeni
 • unilateralni (na jednom oku)
 • alterirajući (kad naizmenično skreće jedno, pa drugo oko)
Od presudne je važnosti da se dijagnoza strabizma uspostavi na vreme, kako bi se što pre krenulo sa lečenjem, a samim tim i izbegla pojava slabovidosti.

Najčešća očna stanje i bolesti, u našoj populaciji, su:

Šta je oftalmologija?

Oftalmologija je mnogo više od određivanja dioptrije…

Oftalmologija je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem očnih stanja i bolesti. Savremeni način života doneo nam je sve zastupljenije poremećaje funkcije vida i bolesti oka, te je, radi očuvanja zdravlja naših očiju neophodno odlaziti na redovan očni pregled.

Propadanje vida i brojne bolesti oka su sve zastupljeniji u savremenom načinu života. Neke od njih su nasledne (kao što su katarakta, glaukom, astigmatizam, visoka kratkovidost), a druge mogu da se steknu nakon rođenja (ablacije retine).

Dobra vest je da se 80% svih očnih stanja i bolesti može lečiti, ako se otkriju na vreme. Zato su redovan oftalmološki pregled i očni lekar u kog ćete imati puno poverenje, od izuzetnog značaja za očuvanje dobrog vida i zdravlja očiju. Preventivni, kompletan oftalmološki pregled ključan je, kako u otkrivanju raznih bolesti oka, tako i u sprečavanju njihovog napredovanja i što je najvažnije u lečenju!

Iskustva naših pacijenata govore da je Sfera očna kuća, u kojoj će brigu o vašim očima i lepom izgledu maksimalno profesionalno i posvećeno pružiti vrhunski oftalmolog u Novom Sadu, vaša spec. dr med. Sabina Fijuljanin-Sadiković.